Internationaal Congres: ‘Transhispanismos: Contactos y contagios’

Het 10e internationale congres van de Asociación de Hispanistas del Benelux (AHBx) werd georganiseerd door de Universiteit Leiden en ik was betrokken bij de organisatie.

Tijdens het congres stond de grote diversiteit van talen en culturen binnen de Spaanstalige wereld centraal. Het ging over de contactpunten tussen verschillende tradities, talen, en culturele en artistieke fenomenen, en het beïnvloeden, overbrengen, vertalen en toe-eigenen van cultuur. Dit wordt door de verschillende sprekers onderzocht aan de hand van twee culturele concepten: Trans- en archipel.

De keynote speakers waren de Cubaanse academicus en schrijver Margarita Mateo Palmer en de Mexicaanse dichter, filosoof en essayist Sayak Valencia.

Het congres werd omlijst door een aantal culturele activiteiten. De avond van tevoren konden de sprekers en overige geïnteresseerden de Spinoza-lezing bijwonen van de Nicaraguaanse schrijfster Gioconda Belli. En de middag van 4 november zijn we de samenwerking aangegaan met het Crossing border festival in Den Haag. Zo sloot het congres af met een interview met de Colombiaanse schrijfster Pilar Quintana, waar ik eerder al een signalement over schreef voor Pas Uit.

Bij dit congres was ik onderdeel van het 'Comité organisator', bestaande uit: Nanne Timmer (Universiteit Leiden), Adriana Churampi Ramírez (Universiteit Leiden), Dennis Bus (Universiteit Leiden), Paulina Rabah Ramírez (Universiteit Leiden), Paulina Bastián Alvarado (Universiteit Leiden), Nike van Helden (Universiteit Leiden), Verónica Copello-Duque (University of Cambridge), Jorge Durán Solórzano (Universiteit Leiden).


Voor meer informatie, kunt u kijken op de website van het congres.

Vorige
Vorige

Grafisch werk

Volgende
Volgende

Pas uit: de afgronden